Kiersj

Kiersj is een krachtige en fruitige landgoedwijn, die wordt vervaardigd van donkerrode morellen, afkomstig van de boomgaarden van Landgoed van Ulvend te Noorbeek.

Elk jaar in juli worden de volrijpe morellen geoogst. Dit moment moet zorgvuldig worden gekozen. Een paar dagen te vroeg of te laat oogsten, kan fataal zijn.

Wanneer de mooiste kersen zijn uitgezocht, worden deze op ambachtelijke wijze verwerkt tot Kiersj, het Ulvendse woord voor kers.

Kiersj is zeer geschikt als aperitief bij haar- en vederwild, eendenfilet of bij nagerechten zoals kaas, chocolade of ijs.

Historie van de ambachtelijke kersenwijn

In 2000 besloot de familie Schreurs om het roer om te gooien. De koeien maakten plaats voor luxe vakantieverblijven en de boerderij werd met al haar grond omgedoopt tot Landgoed Hof van Ulvend. Er werd besloten om op de vruchtbare grond 13 hectare morellen, een zure kerssoort, aan te planten.

De eerste jaren werden de kersen voornamelijk aan bakkers geleverd en verwerkt in de bekende Limburgse vlaaien. In 2007 werd er echter een nieuwe bestemming voor de Morellen gevonden: Zuid-Limburgse ambachtelijke kersenwijn.

In eerste instantie was de landgoedwijn bedoeld als welkomstgeschenk voor de bezoekers van de vakantiewoningen en voor privégebruik tijdens speciale gelegenheden. Door de vele positieve reacties kwam het besef bij de familie Schreurs dat dit spontane initiatief geleid had tot een (h)eerlijk streekproduct. Inmiddels wordt Kiersj in steeds grotere oplages geproduceerd en elk jaar weer verfijnd.

Verkrijgbaarheid van Kiersj

U kunt Kiersj uiteraard bij Landgoed van Ulvend kopen, maar de ambachtelijke kersenwijn is tevens verkrijgbaar bij een van de onderstaande verkooppunten.

Kiersj wordt verkocht tegen een bedrag van € 9,95 per fles. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@ulvend.nl.

Verkooppunten Kiersj

Landgoed van Ulvend
Ulvend 1, Noorbeek
043-457 12 50
www.ulvend.nl

Bakkerij Vermeeren
Dorpstraat 22, Slenaken
043-4573200<
www.bakkerijvermeeren.nl