Euregio Maas-Rijn

De Euregio is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van gebieden die liggen in de Europese Unie. De Euregio Maas-Rijn heeft veel te bieden en bestrijkt het gebied van Heerlen, Maastricht, Vaals, Hasselt, Genk, Luik en Aken. Enkele hoogtepunten:

Vaals

Vaals staat natuurlijk bekend om de Vaalserberg en het bovenop de Vaalserberg gelegen Drielandenpunt. Durft u het aan om de weg te vinden in het Drielanden Labyrint?

Het is ook een absolute aanrader om vanaf deze unieke plek het uitgestrekte uitzicht over Nederland, België en Duitsland te bekijken, maar Vaals heeft u meer te bieden.

Zo kunt u zich laten verassen door de veelzijdigheid van het centrum van Vaals. Van de ochtendmarkt op dinsdagmorgen, de ambachtelijke glasblazerij, tot de musea en vele sfeervolle en variërende restaurantjes en cafeetjes en zelfs een outdoor kartbaan voor de adrenaline liefhebbers.
Vooral De Kopermolen, een acht hoekige kerk uit de 18e eeuw die is omgebouwd tot museum, is zeker de moeite waard; let hier op de vele exposities en dergelijke die regelmatig hier te bewonderen zijn.

Een andere tip is het bezoeken van de twee kastelen van Vaals. Het aanzien van de kastelen is al prachtig en de gratis toegankelijke kasteeltuinen moet u zeker gezien hebben.

Daarnaast kunt u in de omgeving de typische Zuid Limburgse rust vinden, terwijl u de omliggende dorpjes bekijkt. Door de veelal Duitse invloeden waant u zich zo in een bosrijk gebied met prachtige statige vakwerkhuizen over de grens.

Aken (Duitsland)

Vlak over de grens in Duitsland ligt Aken, de stad van Karel de Grote.

Het is zeker de moeite waard om vanuit uw vakantieadres een bezoekt te brengen aan dit cultuurrijke oord.

Dat Aken tegenwoordig zo een rijke en mooie stad is, is te danken aan de Romeinse tijd. In de 8e eeuw laat Karel de Grote hier zijn paleis bouwen en benoemd Aken als hoofdstad van zijn rijk boven de Alpen.

De vele bezienswaardigheden herinneren ons aan deze tijd. Zo liet Karel de Grote voor zijn mankrachten een thermaal bad aanleggen; dit kuuroord is nog steeds in het centrum van Aken te vinden en de vele verschillende sauna’s en baden zijn  een ware bron van ontspanning.

Een ander fenomenaal monument dat Karel de Grote ons heeft nagelaten is de Dom van Aken, de vroegere paltskapel. Deze bisschoppelijke kerk, die door UNESCO als wereld erfgoed is benoemd, is o.a. de rustplaats van Karel de Grote en de kroningsplaats geweest van tientallen (Duitse) keizers.
De bijbehorende schatkamer, Domschatzkammer, wordt gezien als de mooiste boven de Alpen. Dit is een absolute must-see tijdens uw bezoek aan Aken.

Moderne cultuur is er in Aken ook volop te bewonderen in de vele musea en theaters.

Maar behalve al deze cultuur heeft Aken u ook veel moderne lusten te bieden. Zo kunt u overdag heerlijk flaneren door het klassieke centrum en winkelen in de winkelstraatjes.

Door de vier universiteiten en hoge scholen smelten er veel culturen samen in het centrum van Aken. Dit heeft er voor gezorgd dat de vele cafeetjes en restaurantjes zeer gevarieerd zijn en u overal gastvrij wordt ontvangen.

Zoekt u liever even de rust op, dan kunt u uitwaaien in het stadspark, dat bijna als stadsbos kan worden beschouwd. Vanuit hier kunt u tot rust komen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad tot in de Eiffel.

Luik

Als u vanuit Maastricht zuidwaarts de Maas zou afvaren, zou u vanzelf uitkomen in de volgende toeristische trekpleister, Luik.
Gelukkig bent u er tegenwoordig binnen een half uurtje met de auto, maar een boottocht is nog steeds mogelijk en geeft net dat beetje extra beleving.

Luik, in de vorige eeuw beïnvloed door de Romeinen en de rijke culturen die hieruit zijn voort gebloeid, is de Belgische trots in dit Euregionale gebied. Het vroegere bisschopsdom en prinsendom is dankzij haar geschiedenis en huidige industrie uitgegroeid tot één van de belangrijkste steden in België.

Maar gelukkig is al deze grootsheid niet ten koste gegaan van de charme van de Waalse stad. In het centrum zijn talrijke knusse straatjes te vinden met winkels en heel veel cafeetjes. Het is dan ook niet toevallig dat hét Waalse folkloristische figuur Tchantchès, een marionet, gekenmerkt wordt door zijn kwajongensachtige karakter en zijn liefde voor het glas bier.

Luik is uitermate geschikt voor een dagtrip. U kunt met een treintje alle klassieke en moderne hoogtepunten zien, lekker tot rust komen op een terrasje in het centrum of een bezoekje brengen aan het aquarium of aan een van de (dierkundige) musea.