Heuvelland

Heuvelland Nederland en Heuvelland België heeft veel te bieden. Het natuurschoon is adembenemend in welke jaargetijde u dit Heuvelland ook aantreft. In de winter vindt u een wonderschoon winter wonderland op een unieke locatie. Rond de feestdagen vindt u hier in het Limburgs Heuvelland de leukste kerstmarkten en lichtparades. Ook in warmere maanden kunt u zich geweldig vermaken in het heuvelland. Breng eens een bezoek aan het heuvelland in de zomer en lente en adem de Limburgse sfeer in en geniet van de diverse streekgerechten en de bourgondische Limburgse keuken. Geniet van het prachtige groene landschap in het Limburgse Heuvelland en breng eens een bezoekje aan de parels rondom het Limburger heuvelland: Noorbeek, Slenaken en Epen.

Zuid- Limburg oktober 2016 photo Wouter Roosenboom

Het Zuid-Limburgse heuvelland heeft naast de prachtige natuur veel te bieden. Breng eens een bezoekje aan Noorbeek, Slenaken of Epen.

Noorbeek

Zuid- Limburg oktober 2016 photo Wouter Roosenboom

Ten zuiden van heuvelland Maastricht en het dorpje Margraten vindt u één van de hoogtepunten van de befaamde Mergellandroute, Noorbeek. Dit plaatsje ligt bij de grens van Heuvelland België en is een heerlijk rustig en gezellig dorpje dat u de perfecte gelegenheid biedt om te ontspannen en te genieten van uw vakantie in Limburger heuvelland. Niet alleen is Noorbeek een fijn dorp om te vertoeven. Ook is een vakantiehuis Noorbeek Limburg ideaal als uitvalsbasis om uzelf te vermaken in omliggende steden of groene gebieden van Heuvelland Zuid-Limburg. Met als heuvelland Maastricht als absolute trekpleister. In Heuvelland Maastricht kunt u genieten van de mooie architectuur en de vele culturele bezienswaardigheden.

Het is dan ook geen toeval dat het plaatsje Noorbeek in Heuvelland Limburg is uitgeroepen tot het eerste Icoonlandschap van Nederland in 2018. Daarnaast beloonde de ANWB in haar blad De Kampioen (september 2000) de schoonheid van Noorbeek met een plek bij de 8 Mooiste Dorpjes van Nederland. Door de lezers vergeleken met de heerlijke Franse sfeer in het dorp en de heuvelrijke omgeving van het Limburgs heuvelland die zelfs doet denken aan Oostenrijk!

Voor de wandelaar en fietser is het Heuvelland in het algemeen al een paradijs, maar Noorbeek zelf mag niet ontbreken wanneer u Heuvelland Limburg bezoekt. Gelegen in het Noordal, bevindt Noorbeek zich tussen schitterende heuvelruggen vol bossen, akkers met vee en de vele wandelpaden die door de omgeving van Heuvelland Nederland lopen.

Vanaf het centraal gelegen dorpsplein De Pley, kunt u genieten van de mooie 15e-eeuwse parochiekerk ter ere van Sint Brigida, de eeuwenoude Plataan naast de kerk en de Brigida Den die al bijna 4 eeuwen jaarlijks op traditionele wijze wordt binnen gehaald en geplant.

Ook op culinair gebied zit u in Noorbeek goed. Naast twee gezellige eetcafés om bij te komen van uw activiteiten in Limburger Heuvelland, kunt u voor een heerlijke lunch of diner terecht bij twee zeer gewaardeerde restaurantjes waar het u aan niks zal ontbreken.

Daarnaast staan de slager en bakker van Heuvelland Limburg voor u klaar om u te laten smullen van de heerlijke Limburgse streekproducten die zij voor u hebben gemaakt. Al trek in die typische Limburgse vlaai? Heerlijk bij de koffie!

In Heuvelland Nederland ligt de dorpskern van Noorbeek ligt op een steenworp afstand van onze vakantiehuizen op het Landgoed Hof van Ulvend en is vanuit de andere accommodaties makkelijk bereikbaar. Een tochtje met de fiets door heuvelland Zuid-Limburg en zelfs wandelend brengt u meteen in de perfecte stemming om van al moois van Noorbeek te genieten.

Komt u op het goede moment van het jaar naar Heuvelland Limburg? Dan kunt u misschien wel de echte gemoedelijke Limburgse gezelligheid proeven tijdens de jaarlijkse tradities in heuvelland Zuid-Limburg. Denk hierbij aan de mei-den die midden in het dorpje Noorbeek wordt gepland en wordt versierd met een traditionele krans: een symboliek voor meer vruchtbaarheid voor het vee en de akkers of denk aan het vierdaags cultureel festival ‘de oogstdankfeesten’.

Wandeling rondom Noorbeek

Slenaken

Omgeving Slenaken

Niet ver van Heuvelland België ligt tussen Teuven (B.) en Noorbeek het ideale vakantieoord Slenaken. Nog zo’n parel van het heuvelland. De heerlijke sfeer en omgeving die u in Noorbeek vindt, lopen naadloos over in die van Slenaken. Niet voor niets mocht Slenaken zich in 2004 het op één na Groenste Dorp van Nederland noemen, volgens de stichting Entente Florale.

Dit pittoreske dorpje is de volgende rustplaats op de Mergelland route in het heuvelland, aan de voet van de befaamde Amstel Gold race berg De Loorberg.

Slenaken is zeer geliefd bij wandelaars vanwege de vele voetpaden die langs het kronkelende beekje De Gulp en door de weelderige natuur lopen, zoals het bekende Krijtland pad. Ook is Slenaken met de vele gastvrije eetcafétjes en restaurantjes een perfect rustoord waar u tussen de karakteristieke vakwerkhuizen kunt bijkomen van een dag wandelen, fietsen of touren door het schilderachtig
Heuvelland Limburg.

Het Heuvelland van Zuid-Limburg beleef je pas met een bezoek aan de plaatselijke bakker. Waarom? Plaatselijke bakkers hebben overheerlijke Limburgse vlaaien in de vitrine liggen. Vraag echter nooit om een stuk taart; een grove belediging voor de echte Limburger. Een vlaai smaakt namelijk vele malen lekkerder. Proef zo’n typische Limburgse vlaai en laat de smaak en de omgeving van het Limburger Heuvelland op je inwerken. Heuvelland Limburg is op z’n mooist met een stuk vlaai in uw hand.

Bekijk hier een populaire wandeling door Slenaken en Teuven

Epen

Gemeente Gulpen- Witten, omgeving Epen.

In Heuvelland Limburg vindt u het plaatsje Epen. Hier kunt u terecht als u houdt van de prachtige natuur en de talrijke mooie wandelpaden die elkaar hier kruisen. Epen is een klein, gezellig dorpje in Heuvelland Limburg dat door haar mooie ligging achter de heuvels en aan de rivier de Gulp veel bezocht wordt door wandelaars. Ook fietsers weten de weg naar Epen steeds beter te vinden. Bezoek Heuvelland Valkenburg eens vanuit Epe op de fiets. Een prachtige route die je leidt langs prachtige beekdalen, steile hellingen en van de ene historisch rijke plek naar de ander historisch rijke plek in Heuvelland Zuid-Limburg.

Natuurliefhebbers zullen het wellicht wel weten, Epen is de enige plaats in Nederland waar het zeer zeldzame zinkviooltje voorkomt. Dit mooie bloempje kan hier groeien doordat de Gulp zink aanvoert vanuit het nabij gelegen Belgische Kelmis, waar voorheen zinkmijnen waren gevestigd.

Enkele aanraders als u door Heuvelland Limburg loop en het dorpje Epen bezoekt zijn de graanmolen De Epener Volmolen (een Natuurmonument) en de plaatselijke ijssalon. Hier gaan de huisgemaakte ijsbollen als warme (eh koude) broodjes over de toonbank.

Overnachten

Wilt u overnachten in het prachtige Heuvelland in Limburg? Bekijk hieronder dan onze populaire vakantiehuizen en groepsverblijven Heuvelland: