Heuvelland

Zuid- Limburg oktober 2016 photo Wouter Roosenboom

Het Zuid-Limburgse heuvelland heeft naast de prachtige natuur veel te bieden. Breng eens een bezoekje aan Noorbeek, Slenaken of Epen.

 

Noorbeek

Zuid- Limburg oktober 2016 photo Wouter Roosenboom

Ten zuiden van Maastricht en Margraten vindt u één van de hoogtepunten van de befaamde Mergelland route, Noorbeek.

Noorbeek, tegen de Belgische grens gelegen, is een heerlijk rustig en gezellig dorpje dat u de perfecte gelegenheid biedt om te ontspannen en te genieten van uw vakantie.

Het is dan ook geen toeval dat Noorbeek in 2018 is benoemd tot het eerste Icoonlandschap van Nederland. Daarnaast beloonde de ANWB in haar blad De Kampioen (september 2000) de schoonheid van Noorbeek met een plek bij de 8 Mooiste Dorpjes van Nederland. Door de lezers vergeleken met de heerlijke Franse sfeer in het dorp en de heuvelrijke omgeving die zelfs doet denken aan Oostenrijk!

Voor de wandelaar en fietser is het Heuvelland in het algemeen al een paradijs, maar Noorbeek mag niet ontbreken in uw tocht. Gelegen in het Noordal, bevindt Noorbeek zich tussen schitterende heuvelruggen vol bossen, akkers met vee en de vele wandelpaden die door de omgeving lopen.

Vanaf het centraal gelegen dorpsplein De Pley, kunt u genieten van de mooie 15e eeuwse parochiekerk ter ere van Sint Brigida, de eeuwenoude Plataan naast de kerk en de Brigida Den die al bijna 4 eeuwen jaarlijks op traditionele wijze wordt binnen gehaald en geplant.

Ook op culinair gebied zit u in Noorbeek goed. Naast twee gezellige eetcafés om bij te komen van uw activiteiten, kunt u voor een heerlijke lunch of diner terecht bij twee zeer gewaardeerde restaurantjes waar het u aan niks zal ontbreken.
Daarnaast staan de slager en bakker voor u klaar om u te laten smullen van de heerlijke Limburgse streekproducten die zij voor u hebben gemaakt.

De dorpskern van Noorbeek ligt op een steenworp afstand van onze vakantiehuizen op het Landgoed Hof van Ulvend en is vanuit de andere accommodaties makkelijk bereikbaar. Een tochtje met de fiets en zelfs wandelend brengt u meteen in de perfecte stemming om van al moois van Noorbeek te genieten.

Komt u op het goede moment van het jaar? Dan kunt u misschien wel de echte gemoedelijke Limburgse gezelligheid proeven tijdens de jaarlijkse tradities Den Halen en de Bronk.

Wandeling rondom Noorbeek

Slenaken

Tussen Teuven (B.) en Noorbeek ligt Slenaken. De heerlijke sfeer en omgeving die u in Noorbeek vindt, lopen naadloos over in Slenaken. Niet voor niets mocht Slenaken zich in 2004 het op één na Groenste Dorp van Nederland noemen, volgens de stichting Entente Florale.

Dit pittoreske dorpje is de volgende rustplaats op de Mergelland route, aan de voet van de befaamde Amstel Gold race berg De Loorberg.

Het is zeer geliefd bij wandelaars vanwege de vele voetpaden die langs het kronkelende beekje De Gulp en door de weelderige natuur lopen, zoals het bekende Krijtland pad.

Slenaken is met de vele gastvrije eetcafétjes en restaurantjes een perfect rustoord waar u tussen de karakteristieke vakwerkhuizen kunt bijkomen van een dag wandelen, fietsen of touren door het Heuvelland.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de plaatselijke bakker vanwege de door vele zeer gewaardeerde echte Limburgse vlaaien.  Wandeling Slenaken Teuven

Epen

 

Gemeente Gulpen- Witten, omgeving Epen.

In Epen kunt u terecht als u houdt van de prachtige natuur en de talrijke mooie wandelpaden die elkaar hier kruisen.

Epen is een klein, gezellig dorpje dat door haar mooie ligging achter de heuvels en aan de rivier de Gulp veel bezocht wordt door wandelaars.

Natuurliefhebbers zullen het wellicht weten, Epen is de enige plaats in Nederland waar het zinkviooltje voorkomt. Dit mooie bloempje kan hier groeien doordat de Gulp zink aanvoert vanuit het nabij gelegen Belgische Kelmis, waar voorheen zinkmijnen waren gevestigd.

Enkele aanraders als u door of in de buurt van Epen wandelt, zijn de graanmolen De Epener Volmolen (een Natuurmonument) en de plaatselijke ijssalon waar de huisgemaakt ijsbollen als warme broodjes over de toonbank gaan.